1. apr 2010

REPLIIK: Vir Estonicus

„Kes on päev otsa virk nagu mesilane ja tugev kui härg, lõhub tööd nagu hobune ja õhtuks on väsinud kui koer - see peaks loomaarsti juurde minema - võib-olla on ta eesel. „
Chang Ying-Yue
„Võõõõõsh, võõõõsh“ vuhiseb järjekordses raudruunas noor mees maanteel tavaliiklejatest mööda, olles elust ja kärakast joobunud: purunematu. Kuni -klirdi, matsti- lõpetab ta oma elu kägardununa puu ja kraavi vahel. 21. aastane. Noor eesel, kes töötas iga päev 12 tundi rehvitöökojas, et õhtul sõpradega koos parklas kummi vilistada ja õlut juua. Tema maailm- vaid päeva pikkune.

Ning teine äärmus. Keskeas mees, kes rügab 7-5-ni ja mõned ületunnid ka otsa. Eks ikka selleks, et liisingu ja pangalaenu intressi saaks ära maksta ning lastele ja naisele õnne osta. Nii nagu eesel, on ka Eesti mees tööloom, keda kasutatakse põhiliselt koorma vedamiseks. Taludes peaaegu kõike, veab ta vaikides enda järel troikat, mis on kuhjatud täis kohustusi. “Kill-koll,“ kurbade kuljuste kõlin hoiatamas saabuva südamerabanduse eest

Need kaks tüüpilist eluviisi, on põhjuseks, miks Eesti mehed palju kiiremini läbi põlevad kui Islandi kalurid. Ka tänavuse aasta Inimarengu Aruandest tõstab Marju Lauristin esile Eesti meeste madala eluea kui Eesti ühiskonna ühe keskse probleemi. Nil sub sole novum – probleem on mitmeid aastaid terav olnud, kuid majanduskriisi tingimustes võib see süvenenda veelgi. Levitavad ju meie ühiskonnas edukuse sära ja rikkuse värvi kallid riided, kiire auto ja suur maja-  materiaalsed väärtused. Nii võibki töötuks jäänud mees tunda läbikukkumise kibedat lõhna, mitte uue ukse avanemist. Lombakana omasooliste karjas.

Eeslit peetakse põhjendamatult kangekaelseks ja rumalaks olendiks. Samasuguste eelarvamuste ja ootustega suhtutakse ka Eesti mehesse. Kuid ta vajab ruumi ja aega ning võib-olla kõige enam toetust, et oma väärtusi ja sihte elus ümber seada. Teostada ennast, mitte teenida kiiresti hunniku krabisevat. Kindlasti vajab ta seda naistelt, kelle ees end pidevalt tõestada on vaja – see on meie geneetikas. Nii, et hoidke bioloogiliselt nõrgemat poolt. Hoidke Eesti meest!

9 kommentaari:

Merru ütles ...

Või äkki eesti mees hoiaks end ise oma valikute ja prioriteetidega? Pigem on see 'krabisev' tõestamisvajaduseks talle endale kui naisele.

Merru ütles ...

:D

Karl ütles ...

Edukus on vastaspoole võlumiseks suur eeldus.

Joonas Einfeldt ütles ...

http://www.postimees.ee/?id=244314

Vastav artikkel Pulleritsult ka.

Merru ütles ...

No aga vastaspoole võlumine ei saa olla põhieesmärk ju - tuleb ikka eelkõige ISE olla.
Alguses tundus normaalne artikkel, aga siis läks virisemiseks kätte ära - ja jube üldistav ja ühepoolne suhtumine. Naisi sunnitakse ka igast piiridesse ja kriteeriumidesse, mis lämmatab isikupära. Ei tohi lihtsalt kaasa minna.
Ja, mehed, olge ikka mehed, mitte ärge muutuge naisteks, palun. :)

Joonas Einfeldt ütles ...

siis tekibki küsimus, milline on mees? that is the problem

Merru ütles ...

Mees on ikka selline, nagu ta on sajandeid olnud, ainult, et ta on nüüd ka mõistvam ja hoolivam. Aga mitte mingil juhul gay-ilueedi! See ei ole enam mees...

Karl ütles ...

Mees ei ole absoluutselt sama nagu kasvõi 50 aastat tagasi. Aga ühes on Pulleritsul õigus: meedia kajastab neid metro- ja homoseksuaalseid nii kuradima palju, pole siis ime, et pop-kultuur liigub mööda rentslit alla.

Merru ütles ...

Mis mõttes mees ei ole sama nagu 50aastat tagasi? Reedel peame pikemalt sellel teemal peatuma mul on tunne. :D Palju mõtteid on veel ütlemata.